Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg startade verksamheten 1981 och stod då inför det som kunde verka omöjligt, att sätta igång ett ullspinneri i en tid då den svenska textilindustrin gick i graven. Men de hade en vision, att fortsätta producera ett högkvalitativt garn i Sverige, och de trodde på den.
Sedan dess har de byggt upp en kunskap om ulltillverkning som är unik i landet. De använder sig av maskiner från 30-talet och framåt, som tillverkar garn och ullprodukter långsamt och omsorgsfullt.
Spinneriet har gått igenom flera faser för att anpassa sitt sortiment efter tiden och kundernas efterfrågan. Ett resultat av det var fårfilten ”Bää”, som kom till då stickboomen var över på 1980-talet och då spinneriet var tvunget att hitta en ny produkt för sin överlevnad.
Ulla-Karin formgav då filten Bää som fick översvallande mottagande och som har kommit att bli spinneriets signum. Den fick flera utmärkelser, bland annat ”Utmärkt Svensk Form”. Den skapade ett intresse för spinneriet, både nationellt och internationellt, som blev viktigt för den fortsatta verksamheten.
Det var också filten Bää som blev inkörsporten till Japan och vägen till spinneriets idag viktigaste samarbetspartners. Filten visades på en utställning ”Sweden Good Design” i Tokyo av organisationen Svensk Form år 1997 och sedan dess har Ulla-Karin åkt till Japan årligen. Hon har arrangerat flera utställningar både på Svenska ambassaden och på japanska gallerier. Hon har också anordnat resor till Japan, föreläsningar och kurser i vävning och stickning i Japan och Sverige.
I dag exporteras mer än hälften av spinneriets totala tillverkning till företag, stickorganisationer och formgivare i Japan. Det är tack vare den grunden och japanernas sätt att värdera god kvalitet som spinneriet finns kvar idag.
Börje är en av de få i landet som vet hur de mekaniska maskinerna ska skötas, lagas och vårdas för att fungera optimalt. Vad som händer med företaget om Börje vill gå i pension är fortfarande oklart.
Men att göra ullgarn har blivit en livsstil för Ulla-Karin och Börje, ett sätt att leva. De kommer därför att fortsätta att producera, så länge de tycker att det är roligt.
Och Ulla-Karin och Börje tror på framtiden och på hantverket.
”När vi ser det enorma intresse som finns med flera handarbetsgrupper på Facebook och alla de många bloggar om ull och hantverk, förstår vi att intresset för handarbete lever vidare och det glädjer oss” säger Ulla-Karin.
Nu arbetar Ulla-Karin och Börje med att färdigställa en utställningslokal i anslutning till spinneriet. De har också verksamhet i sin kursgård Slöjdvillan, se gärna slojdvillan.se.
På ullspinneriet finns även en fabriksbutik som har öppet på heltid under sommaren och en dag i veckan på vintern, se öppettider här nedan.
Välkomna!